Farklı kültürlerin, düşüncelerin ve hayata bakış açısının toplamından oluşan şaheser. İnsana ilk etapta inovasyona dair pek bir şey ifade etmiyor bu cümle…Peki gerçek bu mu ? Bu yazımızda inovasyonun topum ve ülke üzerine etkisine aynı zamanda bir insanın sadece düşünceleriyle toplumlara yön verebildiğini inceleyeceğiz.

Bir çok kültürde ait olma duygusu büyük önem arz etmektedir. İnsanlar bir düşüncenin bir amacın parçası oldukça değerli hisseder. Mesela almanlarda ikinci dünya savaşı döneminde halk elinde ki metali gümüşü hiçbir karşılık beklemeden askeriyeye bağışlamış mühendisler materyal üretimi için ücretsiz destek sağlamıştır veya birinci dünya savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün tekalifi milliye emirleriyle halk elinde olan malzemenin yarısını orduya bağışlamış. Peki bilimde işler böyle mi ilerlemiş ? kısmen hayır. Peki neden? Çünkü bilim insanlarının ortak amacı dünyaya yön vermek ve tüm toplumlara değer katmaktan geçiyordu. Mesala jonas edward salk çocuk felci aşısının patentini almayarak kazanabileceği yaklaşık 7 milyar dolarlık servetten de vazgeçmiş bir doktordur. İşte inavasyon ruhuda burda başlamakta. Beki böyle mi devam etmekte… bir sonra ki yazımızda bu konuya yoğunlaşacağız. Farklı kültürlerin, düşüncelerin ve hayata bakış açısının toplamından oluşan şaheser. İnsana ilk etapta inovasyona dair pek bişey ifade etmiyor bu cümle…Peki gerçek bu mu ?Bu yazımızda inovasyonun topum ve ülke üzerine etkisine aynı zamanda bir insanın sadece düşünceleriyle toplumlara yön verebildiğini inceleyeceğiz.Bir çok kültürde ait olma duygusu büyük önem arz etmektedir. İnsanlar bir düşüncenin bir amacın parçası oldukça değerli hisseder. Mesela almanlarda ikinci dünya savaşı döneminde halk elinde ki metali gümüşü hiçbir karşılık beklemeden askeriyeye bağışlamış mühendisler materyal üretimi için ücretsiz destek sağlamıştır veya birinci dünya savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün tekalifi milliye emirleriyle halk elinde olan malzemenin yarısını orduya bağışlamış.

Peki bilimde işler böyle mi ilerlemiş ? kısmen hayır. Peki neden? Çünkü bilim insanlarının ortak amacı dünyaya yön vermek ve tüm toplumlara değer katmaktan geçiyordu. Mesala Jonas Edward Salk çocuk felci aşısının patentini almayarak kazanabileceği yaklaşık 7 milyar dolarlık servetten de vazgeçmiş bir doktordur. İşte inavasyon ruhuda burda başlamakta. Beki böyle mi devam etmekte… bir sonra ki yazımızda bu konuya yoğunlaşacağız.

Mehmet Sadi CİĞA

Comments are closed