İçimizdeki “İNOVASYON”

Eski çağlardan beri insanoğlu yaşamını kolaylaştırmak için sürekli bir üretim halindeydi. Bunun adı o zaman inovasyon değildi belki fakat düşünce aynı düşünceydi. Hayatı kolaylaştırmak

Inovasyon bir buluş değildir varolanı iyileştirmektir, kalitesini ve kullanılabilirliğini arttırmaktır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; ateş evet bir buluştur fakat ateşi bir sopanın ucunu yakarak taşınabilir hale getirmek ise inovasyondur.

Değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmak her alanda olduğu kadar sağlık alanında da çok önemlidir. Şuan hali hazırda gündemde olan yapay zeka ve metaverse en büyük inovasyon adımlarından biridir. 

Peki bu yapay zeka, sağlık alanına ne gibi katkılar sağlayabilir?

  1. İnsanlar üzerinde yapılan ilaç denemeleri makineler aracılığıyla yapıldığında klinik deneme süreleri kısalacaktır.
  2. Hastaya ilacını hatırlatan, belirtilerine göre hangi doktora başvurmasını söyleyen yapay zeka uygulamalarının sayesinde hastane yoğunluğu hafifleyecektir.
  3. CNN’de verilen bir habere göre Washington’daki Children’s National Medical Center’da otonom bir robot doktorların gözetiminde yumuşak doku ameliyatı gerçekleştirmiştir. Ve gözlemcilere göre bir domuzun bağırsağını insanlardan daha güzel dikmiştir.

Biraz da hemşirelik alanında hatta daha da spesifikleştirip şuan çalışmakta olduğum nöroloji yoğun bakım adı altında konuşalım.

Elbette insan hastalık sürecinde fiziksel ve psikolojik yönden etkilenmektedir. Fakat vucüdumuzun ana merkezi olan beyin ile ilgili bir sorunda özellikle inme gibi insan hayatını büyük ölçüde olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren, geriye dönüşü olmayan bir hastalıkta inovasyondan faydalanmak hasta bakımı açısından oldukça önemlidir.

Peki bu hastalıkta bireyin yaşam kalitesini arttıracak inovatif yaklaşımlar nelerdir?
Bu alanda en önemli inovatif yaklaşım her yoğun bakımın başlıca sorunu olan bası yarasını önlemeye yöneliktir. Biz hemşirelerinde dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

Dekübit yani bası yaralarını önlemek adına zamanında koyun postu kullanılırken gelişen teknoloji sayesinde birçok farklı havalı yatak sistemi geliştirilmiştir. 

Verilen pozisyonlar sırasında hastanın rahat dönmesini sağlayan hasta çevirme aparatları üretilmiştir.

İnme veya herhangi bir hastalıktan dolayı yatağa bağlı hale gelen bireylerde kullanılan hasta taşıma liftleri, bireyin ve yakınlarının konforu açısından oldukça önemli bir yeniliktir.

Sağlık sektörü için yaşamsal öneme sahip olan inovasyon, getirdiği yenilik ve ilerlemelerle toplumsal refahın ve yaşam kalitesinin temel belirleyicilerinden biri haline gelmektedir. Bu sektördeki yenilikler ve ilerlemeler insan hayatını ve yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. 

Zaten hemşirelik eğitiminde bizlere ilk öğretilen ilkelerden biri de “hemşire yaratıcıdır” yaklaşımı değilmiydi ?

Yani demem o ki aslında hepimizin içerisinde biraz inovasyon ruhu var. 

İçimizde ki inovasyon ruhunu keşfettiğimiz güzelliklerle ve yeniliklerle dolu günlere…

Bu yazı Nöroloji Yoğun Bakım Hemşiresi “Nur UÇARLI” tarafından yazılmıştır.

Comments are closed